Sök

Hyra och skatt

Visste du att du får göra skatteavdrag när du hyr ut delar av ditt hus, din bostadsrätt eller hyresrätt? Det innebär i många fall att du får behålla alla de pengar du tar ut i hyra.

När du hyr ut en del av din bostad ska du redovisa ett eventuellt överskott av uthyrningen som inkomst av kapital.

Du får göra ett schablonavdrag på 40 000 kr vid uthyrning av småhus, bostadsrätt eller hyresrätt. Du får dessutom göra avdrag för den avgift eller hyra du själv betalar för den del du hyr ut, om du hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt.

Vid uthyrning av småhus får du avdrag med 20 procent av hyresintäkten, utöver schablonavdraget på 40 000 kr.

Exempel

  • Du har en hyresrätt på 100 kvm där du hyr ut ett rum på 20 kvm till en student. Du betalar själv 10 000 kr/månad i hyra.
  • Du får då alltså göra avdrag med 2000 kr/mån för den del som du betalar åt studenten.
  • Tar du sedan 3000 kr/månad för detta rum så är det således bara 1000 kr som är beskattningsbart.
  • Detta exempel multiplicerat med 12 månader ger en intäkt på 12 000 kr/år. Men eftersom det dessutom finns ett schablonavdrag på 40 000 så behöver du inte ta upp något överskott i din inkomstdeklaration.

Sammanfattningsvis: Det är endast om du har hyresintäkter över 40 000 kr/år, efter avdrag för egen hyra av det uthyrda rummet, som inkomstbeskattning blir aktuellt.

Hyressättning

Vi hjälper dig gärna att göra en bedömning av hur mycket du kan ta i hyra för rummet du hyr ut. Detta sker i samband med att vi besöker dig för att kvalitetsgranska rummet.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post