Sök

Kultur – Orrholmsgaraget

Kultur har blivit ett naturligt inslag för att skapa trivsel, trygghet och samvaro i KBAB:s bostadsområden. Idag finns kulturinslag med i planeringen i alla nybyggnadsprojekt. Det finns också en särskild grupp på företaget som jobbar med kulturfrågor.

Orrholmsgaraget

Mest omtalat bland kulturprojekten är Orrholmsgaraget, där konstverk av olika slag har växt fram under ett och ett haltv decennium genom ett idogt arbete av den så kallade Garagegruppen. 

Här finns allt från målningar och graffiti till poesi och klassisk musik. Konstens förmåga att skapa trivsel och lugn i en tidigare ganska trygg miljö har lockat besökare från när och fjärran. Inte minst har många ministrar synts till i garaget genom åren.

Konsten i garaget

En dokumentation gjord av Garagegruppen som presenterar de konstverk som finns att skåda i Orrholms­garaget år 2015. För den som vill går broschyren att beställa i tryckt format genom att skicka ett mail till kultur@kbab.se.

 

Musik och mosaik

Berättelsen om hur ett garage som fylls med kultur och upplevelser – och hur engagemang och delaktighet – kan höja värdet på en hel stadsdel. Inspireras av Orrholmen!

 

Den vita staden

Orrholmens smeknamn "Den vita staden" har inspirerat till namnet på den musiksamling som producerats med garaget som ursprung. Här kan du se hur cd-skivan blev till.

Det finns två delar till i denna filmserie. Här hittar du del 2 och del 3.

Lyssna på musiken

Den vita staden finns nu även på nätet. Här kan du lyssna på alla musikstycken från cd-skivan.

Garagepoesi

Boken Garagepoesi, här i form av ljudbok uppläst av Carina Ekman och Leif Persson, är mer än ett antal dikter. Det är högst personliga reflektioner, perspektiv, observationer och uppfattningar runt en miljö som är vanlig vardag för många människor, inte minst de som bor på Orrholmen.

Bland poeterna hittar vi så väl en biskop, en landshövding och en chefredaktör som mellanstadiebarn och unga kulturarbetare. Och inte minst några barn och pensionärer på Orrholmen som för första gången skildrar sin boendemiljö i diktform.

Berättelser på Hemvägen

Ett projekt där vi sedan 2012 undersöker hur kultur och boende kan mötas på ett sätt som är positivt för människorna, området och staden. 

Exempel på aktivieteter: Levande adventskalender. Digitala berättelser skapade av områdets daglediga och skolelever. Föreställningar av bl.a. Wermland Opera i KBAB:s cafélokal. Flera konstresor. Utställningar, dans, konstpyssel med mera. Projektet leds av Riksteatern Värmland i nära samarbete med KBAB och Riksteatern Sverige.

Levande adventskalender

Den levande adventskalendern har nu genomförts fyra år i rad. Varje dag mellan 1 och 24 december promenerar boende på Hemvägen och Plintgatan gemensamt till dagens ”levande lucka”. Det kan vara ett fönster, en balkong eller liknande. Luckan öppnas och arrangörerna säger några ord. Sedan följer ett kulturinslag, ofta med advents- eller jultema.

Plusbovärdarna på området har en central roll i engagera de boende i projektet och ambitionen är att kalendern ska sprida sig till fler bostadsområden.

Berättelser från boende

Filmaren Mattias Westgård bjöd 2012 in personer från Hemvägen/Plintgatan för att få möjlighet att dela med sig av bilder och berättelser ur sina liv. Fyra personer valdes ut och tillsammans producerade de sedan dessa fina kortfilmer som visades för besökare i cafélokalen Kaffekällar´n.

Garagefakta på orrholmsgaraget.nu

orrhomsgaraget_nu

Vill du veta mer?

Kontakta KBAB:s bovärd Gunnar Breitkreuz!
Telefon: 054-540 75 44, e-post: gunnar.breitkreuz@kbab.se

Eller Garagegruppens representant Torbjörn Eriksson!
Telefon: 070-270 40 08, e-post: tobe99@hotmail.com

Berättelser på Hemvägen:
Riksteatern Värmlands projektledare Susanne Berggren
Telefon: 070-348 12 99, e-post: susanne@riksteaternvarmland.se

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post