Sök

Värmland är kultur

2013-10-14 Sålunda saknades inte besöksmål när styrelsen för Folkrörelsernas Konstfrämjande besökte länet i slutet av september. Orrholmsgaraget var ett av dessa.

Folkrörelsernas Konstfrämjande – eller kort och gott Konstfrämjandet – turnerar landet runt med sina styrelsemöten.

– Ett sätt att visa upp den mångfald som finns i Sverige, säger Jan-Ove Ekstedt, verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Värmland och personalrepresentant i styrelsen.

– Dagarna i Karlstad och Värmland gav oss många intressanta och spännande möten. Det finns gott om konstnärssjälar här, konstaterar Jan-Ove Ekstedt.

Ett av flera stopp gjordes i Orrholmsgaraget där garagegruppens nestor Torbjörn Eriksson guidade Konstfrämjandets riksstyrelse. Att just Orrholmsgaraget stod på agendan var ingen tillfällighet: dels är det en stor sevärdhet ur ett konstnärligt perspektiv och dels så bor riksstyrelsens ordförande, Berit Högman, i området. Orrholmsgaraget har utvecklats från att "bara" vara en uppställningsplats för bilar till Karlstads största, offentliga konsthall. De senaste tio åren har väggar och golv blivit permanenta utställningsytor för skulptur och måleri. Musik. Och till och med en tidskapsel, vilken inte får grävas upp förrän om nästan 200 år. 

– Konstsatsningen i Orrholmsgaraget är en ständigt pågående process. Det började för tio år sedan med klassisk musik ur högtalare, till dags dato har vi installationer på både vägg och golv. Och ännu finns det gott om utrymme kvar! skrattar Torbjörn Eriksson.

För så är det: Orrholmsgaraget är en enorm yta. Här finns inga gränser för fantasin.

Text: Michael Österman.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post