Sök

Två konstverk avdukades när infrastrukturministern besökte Orrholmsgaraget

2013-06-11 Det var en engagerad och nyfiken infrastrukturminister som besökte Karlstads kanske mest kända garage, Orrholmsgaraget. Detta för att inviga två konstverk som när dagen började ännu inte hade fått sina namn.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd inledde dagen på Orrholmen med en promenad till bostadsområdet Sjögången och en vandring av det kulturellt berikade Orrholmsgaraget. Här fick Catharina möjlighet att ta del av den konst, såväl bilder som dikter, som idag präglar Orrholmsgaragets väggar. Slutdestinationen för det hela var det nytillkomna konstverket gjord av vägskyltar.

- Skyltkonstverket har kommit till stånd med hjälp från teknik- och fastighetsförvaltningen vid Karlstads kommun, och det tog ungefär tre månader att bygga det. Och eftersom skyltar tillhör det politiska området infrastruktur passade det bra att få infrastrukturministern hit, säger Torbjörn Eriksson, Garagegruppen.

Skyltkonstverket i sig är en 80 kvadratmeter stor mosaik gjord av olika sorters vägskyltar, och efter att en namntävling genomfördes bland alla orrholmsbor skulle skyltkonstverket nu få sitt namn. Den högtidiga avdukningen gjordes av Catharina Elmsäter-Svärd.

- Infrastruktur är oerhört viktigt för alla i alla åldrar, och livet hade varit mycket enklare om vi följer våra skyltar, sade Catharina i sitt avdukningstal, innan hon presenterade juryns motivering för det vinnande namnförslaget.

Juryns motivering löd: "Detta till sin utformning ovanliga konstverk fångar den moderna människans snåriga väg genom livet och de vägval vi måste göra. På samma gång lyser det även upp miljön i undergjorden och sätter färg på omgivningen. Av de förslag som juryn har haft att ta ställning till har den efter avsevärd tankemöda fastnat för namnet Orriginellt. Juryn motiverar sitt val med att detta namn på ett underfundigt och klurigt sätt fångar innebörden i skyltmosaiken samtidigt som det knyter an till platsen för konstverkets placering genom ett fyndigt bruk av det svenska språket." Damen bakom namnförslaget var Marit Ewerlöf, orrholmsbo sedan många år.

Det var en överraskad och förvånad dam som kunde ta emot priset, ett halkkörningspass.
- Det känns verkligen jättekul att mitt namnförslag vann! Och att få göra halkkörning ska verkligen bli oerhört spännande. Körkortet tog jag redan på 50-talet, men då fanns ju inte halkkörning, så nu är det kanske på tiden att det blir av, säger Marit Ewerlöf med ett stort leende om läpparna.

I tillägg till att skyltkonstverket fick sitt namn, fick även ett äldre men nämnlöst konstverk äntligen få sin titel. Det andra konstverket består av en fyr, ett jordklot och rymden. Det vinnande namnförslaget för konstverket blev därför Främmande Framtid. Namnförslaget kom från barnen vid Personalkooperativet Bojen på Orrholmen.
 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post