Sök

Stefan Holm bygger hus åt KBAB

2014-02-28 Vid Ruds centrum i Karlstad uppför KBAB och NCC åttavåningshuset Lanternan med 44 lägenheter. Projektet har nu fått förstärkning på byggsidan av Stefan Holm och Erik Bern som har konstruerat en modell av huset – i Lego!

De två Legoentusiasterna har lagt åtskilliga timmar på att ta fram modeller, beställa bitar och inte minst bygga ihop de åtta våningarna en efter en.

– Det är första gången som vi bygger efter en husritning och det har varit en väldigt rolig utmaning. Resultatet blev riktigt effektfullt – framtida hyresgäster kan peka ut vilken lägenhet de ska bo i och vilken balkong de kommer att få, säger Stefan.

Mer än 6 000 bitar

Det 70 cm höga Legobygget består av över 6 000 bitar och har en imponerande detaljrikedom med inglasade balkonger, stuprör och solpaneler. Därtill små figurer som klipper gräs, grillar eller pysslar om blommorna utanför huset.

– Detaljerna ger modellerna lite mer liv. Det ska vara små saker som man inte ser vid första anblicken, säger Stefan.

Stefan och Erik byggde båda mycket Lego som barn. Idag driver de både företag och blogg med Legotema tillsammans.

– Vi träffades på ett föreningsmöte i Karlstad och bestämde oss för att börja blogga. Byggbiten.net, som bloggen heter, har varit igång i två år nu. Nu har vi dessutom startat företag inom byggbranschen, Bitihop AB, som i och med KBAB:s beställning har fått sitt första jobb, säger Erik.

Barnen väckte Legointresset till liv

Varför blev det just Lego som intresse vid vuxen ålder?

– För min del började det våren 2004 när jag skulle bli pappa. Jag läste om ett arenabygge i en tidning och blev sugen på att prova. Så jag byggde loggan för Athen-OS och sedan fortsatte det när sonen Melvin blev större, säger Stefan.

För kollegan Erik var det på samma sätt.

– Det började när jag fick barn. Det är dessutom en väldigt avkopplande hobby. Jag sitter och bygger efter att barnen har gått och lagt sig och timmarna bara går, fyller han i.

Alla kan skapa med Lego

Lego är också ett sätt att locka fram kreativiteten, även hos dem som inte själva anser sig vara konstnärliga.

– Lego är bra för man kan göra vad man vill med det. Jag kan inte sjunga, rita eller måla. Men med Lego klarar jag av att skapa, säger Stefan

Modellbygget av Lanternan kommer att finnas för allmän beskådan i KBAB:s kundcenter Bobutiken från och med måndag 3 mars och ett par månader framåt.

korv
Detaljerna som gör det. Stefan och Erik vill att betraktaren ska upptäcka nya saker varje gång man tittar på ett Legobygge.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post