Sök

Sand – som gjord för växter

2016-08-26 Kan man ha sand i rabatten? Jo då, bara den är tillräckligt porös så att rötterna får syre. Under maj började KBAB anlägga en sådan rabatt på Kvarnberget och under sensommaren har den fyllts med vackra blommor.

JimmieJimmie Bye och hans kollegor är först ut med en sandrabatt inom KBAB.

– Vi planterar vintergröna växter i kombination med blommande perenner, berättar Jimmie Bye som är bovärd på Kvarnberget.

Rabatten kommer sedan att täckas med ett lager grov sten som behåller fuktigheten och gör att ogräsfrön får det svårare att gro.

– Det ogräs som ändå tittar fram är lätt att rycka upp ur sanden, säger Jimmie.

Sandrabatten, som är belägen på Jössegatan, är den första i sitt slag inom KBAB. Men om försöket faller väl ut är det inte omöjligt att vi får se liknande planteringar runt om i Karlstad.

– Det är roligt att testa något annorlunda. Vi tror att det kommer att bli riktigt fint när alla växter är på plats och har hunnit växa till sig, säger Jimmie.

Personalen
I slutet av augusti hjälptes bovärdsteamet åt att fylla rabatten med olika växter som gärna växer i just sand.

Plantering
Intill den ena entrén växer Stenkyndel och röd Rudbeckia ”Magnus”.

Vaxtcollage
Intill den andra entrén har bovärdarna planterat Liten flocknäva ”Rozanna” och kommer senare att komplettera med vårlökar i form av Allium och narcisser. Nedanför den växer Jordnäva ”Ballerina” som senare kommer att kompletteras med vårlökar i form av Krokus. Mellan husets ingångar växer Vintergröna som marktäckare. Till våren kommer denna att kompletteras med ett tiotal barrväxter.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post