Sök

Publik visning av konstverk 12 december

2013-12-09 I Orrholmsgaraget fortsätter det kulturella arbetet, och nu är det dags för ett nytt konstverk. Denna gången kan du vara med på att bestämma vilket konstverk som ska målas.

Totalt finns tre förslag som alla kan vara med på att rösta fram. Konstverket, som är 50 meter brett och 2 meter högt, kommer att målas under våren.

- Konstverken är med andra ord inte en kvadratisk abstrakt målning eller en jättelång smurf, men kommer att se proportionella ut när det väl kommer upp på garageväggen, säger konstnären DVD Boring.

Publik visning 12 december

Den webbaserade omröstningen är nu stängd, men du har fortfarande möjlighet att göra din röst hörd. Torsdag 12 december klockan 14-16 är det nämligen publik visning av konstverken i Orrholmsgaraget vid Babordsgatan 17-19 (Babordsgatans förlängning). På plats har du möjlighet att rösta på det förslag som du tycker att förtjänar en plats i Orrholmsgaraget. Pris ges till de 15 första besökande. Varmt välkommen!

Tre förslag

Nedan ser du en översikt över konstverken tillsammans med konstnärens beskrivning av det. Observera att bilderna enbart är menade som inspiration för konstnären.

Förslag 1: ”Shapes”

Fri form, improviserad abstrakt komposition. 

abstrakt

Tankar från konstnären: I den urbana staden möts vi konstant av text, symboler och bilder i ett kommersiellt sammanhang. Ständigt arbetar vår hjärna för att placera all information i strukturer. 
Under det vakna dygnet möts vi sällan av ren abstraktion. En form som bara är en form, den kan vara lik något befintligt eller inte alls, det spelar ingen roll. Oändliga tolkningar kan göras men trots det kommer det förbli en form utan agenda. En chans för hjärnan att utforska, leka, söka utan mål.
Kreativ gymnastik. På samma sätt som ett barn kan stirra på ett moln och se hur en drake blir en fiskebåt för att sen lösas upp.

Förslaget här är att Konstnären med medhjälpare bygger upp en komposition med individuella former, både påhittade och insamlande från omgivningen. Det kan vara en tillknycklad papperslapp, eller att en förbipasserande får skissa upp en form o.s.v.  Processen filmas och presenteras som en "time-lapse" video (en snabbspolning av förloppet där man kan följa hur motivet på väggen byggs upp). Arbetsgivaren/beställaren av väggen får filmen och tillgång att använda den i valfritt sammanhang.

Förslag 2: ”Jordgubbarna och Äppelmannen”

jordgubb

 

Tankar från konstnären: I 2009 diskuterade konstnären med en kollega om det vore önskvärt med fler vänner. Då dök äppelmannen upp. Äppelmannen är en karaktär i en parallell värld. Där jordgubbar är standard valuta. Solen åker på semester och trots att allt ser plant ut händer alla möjliga tokigheter. Man kan se Äppelmannen i oändligt många varianter men ändå finns det bara en. I detta förslag så står jordgubbarna på rad men trots dess enkelhet är allt inte riktigt som man tror

Förslag 3: "Jag vill bo i en svamp"

Inspirerad av Smurfarna.

smurf

 

Tankar från konstnären: Under miljonprogramssatsningen i Sverige tog man efter rysk byggteknik i att bygga stort och kostnadseffektivt i betong. Ett hem för alla. Allt eftersom tiden gått har det blivit förknippat med en kämpande arbetarklass och mångkulturell samlingsplats.

Konstverket är en hyllning till individualismens kollektiv. I ett stort hyreshus har varje boende i huset liknande bostäder staplade på varandra. Detta är i verket symboliserat med Svampen, med sitt tak, sin dörr och tegelskorsten. Hyresgästen kan vara en student från Grums, en flyktingfamilj från Irak, en tandläkare från Kosovo, eller en bibliotekarie från Karlstad. Oavsett vem som är bosatt i "svampen" så kommer dennes intressen, livserfarenhet och smak omforma den identiska samling kvadrater kallade lägenheter att förvandlas till helt unika individuella hem.

Här har konstnären använt Smurfen som symbol för individen, Ögon öra näsa mun är attribut vi alla har. Men ingen är den andra lik på varken ut- eller insidan, ändå utgör vi tillsammans ett kollektiv, en stadsdel med dess invånare.

Smurfarnas mössa är en frygisk mössa som frigivna slavar i antikens rom bar för att visa sin självständiga ägorätt. Under upplysningen under 1700-talet kom mössan igen att bli en symbol för frihet, och likt smurfar är vi alla, oavsett färg, bakgrund och bostad, fria individer. Trots våra likheter är vi likt snöflingor, ingen den andra lik.
 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post