Sök

Prisvärda hus med god kvalitet

2017-11-09 Jan Persson är platschef på Skanska och ansvarar för byggnationen av Hemängen. Vi har träffat honom för att få veta mer om bygget och vad han själv tycker om husen.

Husen som byggs är så kallade koncepthus och just dessa är Skanskas modell som heter Linnéa. Skanska har tagit fram sex olika koncepthus och anledningen till det är bland annat att kunna bygga billiga hus med bra kvalitet. 
 
- Med våra koncepthus får man ett lågt pris per kvadratmeter, säger Jan. 
 
Koncepthusen har ett grundutförande och sedan finns möjligheter att göra olika tillägg som påverkar standard och utseende på huset. 
 
- Det påverkar såklart priset vilka val man gör men grundtanken med våra koncepthus är att bygga hus med bra kvalitet till ett bra pris, förklarar Jan. 
 
Och frågar man Jan vad han själv tycker om husen är det bara positivt:
- Jag tycker husen är fina och har en bra planlösning och snygg design. Fasaden och taken som blir på dessa två hus kommer bli det lilla extra.

Prefabricerat 

Bygget görs med så kallad prefab vilket betyder att fastigheterna kommer i färdiggjutna block. Badrummen kommer i moduler helt färdiga med kakel och allt på plats redo att installeras. 
 
- Att bygga med prefab ger en snabbare byggtid utan att det påverkar kvaliteten, säger Jan. 
 
Och visst går det fort, med en våning i veckan växer det första huset fram. När stommen är på plats påbörjas invända arbeten och till jul är huset helt tätat. När det första huset är på plats påbörjas hus nummer två som även det kommer växa med en våning i veckan och vara helt tätt i januari. 

Svanenmärkt 

Allt material som används i husen är godkänt enligt Svanen 3.0 som är en miljömärkning. Det betyder bland annat att när husen är färdigställda kommer de vara energisnåla och ha en låg klimatpåverkan. Men det är inte alltid lätt att få fram material som håller måttet: 
 
- Det är mycket arbete med att hitta rätt typ av miljövänligt material. Bland annat ska allt virke vara spårbart och ibland får vi skicka tillbaka det som inte lever upp till kraven, säger Jan.

Roligt jobb

Trots utmaningar gillar Jan Persson sitt jobb. Han har jobbat på Skanska sedan 1980 och det bästa med jobbet är skapa en laganda och få alla att jobba mot samma mål. Att hitta lösningar och få vara innovativ är också en rolig del med jobbet. 
 
- Det finns alltid något man kan skruva till eller göra lite bättre, avslutar Jan. 
 
Dela denna sida: Twitter Facebook E-post