Sök

Nytt kösystem för att söka lägenhet hos KBAB

2018-06-07 Måndagen den 11 juni inför KBAB ett nytt kösystem för att hyra ut våra lägenheter. Det nya systemet innebär att det blir en rak kö istället för dagens poängsamlingssystem. I samband med övergången måste också alla användare skapa nya inloggningsuppgifter till Mina sidor.

-Förutsättningarna på bostadsmarknaden har förändrats sedan vårt nuvarande uthyrningssystem infördes för 15 år sedan och därför behöver vi också förändra våra arbetssätt. Vi har också lyssnat på kritiken från våra kunder att det tidigare systemet varit svårt att förstå. Med det nya kösystemet hoppas vi att det nu ska bli både enklare och mer rättvist för Karlstadsborna att söka lägenhet hos oss, säger Karin Jonsell, avdelningschef marknad och kund.

KBAB:s nya uthyrningssystem blir en rak kö, vilket i korthet innebär att varje lägenhetssökande får 1 köpoäng per dag, på alla bostadsområden, från dagen man registrerade sig i systemet. Av de som söker en ledig lägenhet är det sedan den person med flest köpoäng, med andra ord den som stått längst i kön, som erbjuds lägenheten. Inga extra steg och utvärderingar kommer alltså att finnas kvar.

Vad innebär det här för mig som samlar poäng idag?

För dig som står och samlar poäng hos oss idag innebär övergången till det nya systemet bland annat följande:

 • Du flyttas över automatiskt och får nya poäng
  Den 11 juni flyttas du automatiskt över till det nya systemet (utan att du behöver göra något). Dina nuvarande poäng omvandlas då till nya köpoäng där du får 1 poäng per dag från det datum då du registrerade dig i det nuvarande systemet. Har du tecknat ett hyresavtal med oss efter ditt registreringsdatum får du 1 poäng per dag från det datum ditt hyresavtal gäller. Du kan se dina nya poäng under Mina sidor från och med den 11 juni.
   
 • Nya inloggningsuppgifter
  Dina inloggningsuppgifter förs inte över till det nya systemet. Därför kommer du att få ett mejl från oss den 11 juni med en länk att klicka på för att skapa dig nya inloggningsuppgifter. Innan du har skapat de nya inloggningsuppgifterna kan du inte logga in under Mina sidor efter den 11 juni. Fram till dess loggar du in som vanligt med dina nuvarande uppgifter.
   
 • Inloggning var 12:e månad
  I det nya systemet har vi förlängt tiden då du behöver vara aktiv i ditt lägenhetssökande. Från och med den 11 juni behöver du bara logga in på Mina sidor minst en gång var tolfte månad för att behålla dina köpoäng.
   
 • Nya inställningar för tips om lediga lägenheter via mejl
  I det nya systemet samlar du inte poäng på vissa områden, utan du får 1 köpoäng per dag på alla våra områden. Om du är intresserad av att bo på ett specifikt område kan du dock fortfarande få tips via mejl om när en ledig lägenhet finns att söka just där. Dina nuvarande inställningar över lägesval och lägenhetsstorlek flyttas inte över automatiskt, utan detta måste du aktivera på nytt för att få tips om lediga lägenheter. Detta aktiverar du under ”Önskemål” på Mina sidor från och med den 11 juni.

Ny kö för 65+ och trygghetsboende

En nyhet i samband med det nya kösystemet är att det också införs en ny separat kö för 65+-lägenheter och trygghetsboende. Här gäller samma raka kösystem, men man får börja samla köpoäng först från 63 års ålder. Lediga lägenheter kan sedan sökas från den dagen man fyllt 65 år. Vid införandet får alla nuvarande sökande i systemet över 63 år en köplats både i denna kö och till den vanliga bostadskön.

För studentlägenheter gäller som tidigare först till kvarn-principen.

Torget direkt 

De fyndlägenheter som publiceras idag kommer i det nya systemet finnas i det som kommer kallas torget direkt. Där är det först till kvar som gäller vilket betyder att ett visst antal personer kommer kunna göra intresseanmälan på en lägenhet, när det antalet är uppnått kommer lägenheten plockas bort och den med mest köpoäng, som alltså stått längst i kö, kommer erbjudas lägenheten. 

Mina sidor och Bobutiken stängda 7–10 juni

Mellan torsdagen den 7 juni och söndagen den 10 juni genomförs systembytet vilket innebär att det inte kommer gå att logga in på Mina sidor, söka lägenhet eller göra/se annat som finns på Mina sidor under den tiden. Med anledning av systembytet kommer också Bobutiken att hålla stängt 7–8 juni.

Från och med den 11 juni är det nya systemet i drift och du kan då logga in på Mina sidor med dina nya inloggningsuppgifter.

Frågor?

När det nya systemet införs den 11 juni kommer du att kunna läsa mer utförligt om hur det fungerar här på hemsidan. Här kommer du också kunna ta del av vår uppdaterade uthyrningspolicy i sin helhet. Innan det nya systemet är på plats behöver du som sagt inte göra något alls, utan loggar in som vanligt på Mina sidor för att se dina pågående ärenden.

Har du ändå frågor kring systembytet innan den 11 juni är du välkommen att kontakta oss i Bobutiken på bobutiken@kbab.se eller 054-540 75 05.
 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post