Sök

Kulturellt möte för landshövdingen

2013-03-01 Det var en engagerad landshövding som fick presenterat det arbetet som KBAB gör för sina hyresgäster för att skapa en större sammanhållning och gemenskap inom bostadsområdena.

På en strålande eftermiddag på Orrholmen fick KBAB besök av ländshövdingen i Värmland. Han fick här en genomgång av de kulturella projekt som KBAB driver för att öka engagemanget och sammanhållningen bland de i miljonprogramsområden.

Projekt som nämndes var bland annat Orrholmsgaraget som tidigare var präglat av mycket skadegörelse och ett dåligt rykte. Där önskade man att förändra den mörka och något trista garagemiljön till något positivt. Eldsjälar verkade då för att placera ut konstverk i garaget, och även montera högtalare som spelar klassisk musik för garagets besökande.

– Man såg direkt en effekt av satsningen genom att skadegörelserna nästan försvann. Vi bestämde oss därför för att satsa vidare på detta, säger Mats Enmark, vd för KBAB.

Ökad sammanhållning

Idag finns en Garagegrupp som arbetar med utvecklingen av miljön. Här finns representanter från både de boende och från KBAB för att komma fram till gemensamma lösningar.

Ett annat område där KBAB har arbetat för att öka sammanhållningen är Hemvägen på Våxnäs.

– Vi jämförde många av våra bostadsområden i Karlstad, men såg att det fanns ett behov av att öka gemenskapen just där, säger Leif Persson, en av de drivande personerna bakom arbetet med Hemvägen och representant från Riksteatern.

Flera som samarbetar

Sedan projektet på Hemvägen påbörjades har det växt till att innefatta en återkommande levande adventskalender, konstrundor och teater. Allt detta i samarbete med de som bor i området och lokala organisationer som Sensus, Västerstrands församling, Studio Boring & Bark, Våxnäsleken och Solängens förskola. Och idag är det just de boende som är drivkraften bakom många av de aktiviteter som sker på området.

– Att människor tillsammans löser uppgifter tycker jag låter jättespännande. Och att öka delaktighet och det sociala med ett underifrånperspektiv är jag övertygat om att är helt rätt tänkt för att utveckla denna typ av bostadsområden, säger Kenneth Johansson, landshövding för Värmland.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post