Sök

Hyran klar för 2016 – räkna ut vad du får betala

2016-04-28 KBAB och Hyresgästföreningen har nu nått en överenskommelse om årets hyror. Överenskommelsen innebär att hyrorna höjs med 0,5 % från 1 mars, vilket innebär 0,42 % på årsbasis – eller 22 kr/mån för en genomsnittslägenhet på 69 kvm.

Eftersom överenskommelsen inte blev klar förrän i slutet av april kommer höjningen att fördelas på årets återstående månader. Det innebär att den faktiska höjningen under juni–december blir 0,71 %. Du räknar ut din månadshyra genom att multiplicera den nuvarande med 1,0071.

Räkna ut din hyra för juni–december 2016

 

 

Studentlägenheter

För alla hyresgäster med studentkontrakt är höjningen också 0,5 % från 1 mars, men där kommer höjningen först den 1 augusti eftersom juni och juli är hyresfria månader. Den faktiska höjningen blir då 0,8 % under augusti–december.

– Vi hade önskat en överenskommelse närmare i storlek med vårt yrkande, men det känns ändå bra, inte minst för hyresgästernas skull, att vi nu nått en överenskommelse så att de kan få besked och att vi kan gå vidare, säger KBAB:s vd Carin Skarman.

Bakgrund

Förhandlingarna mellan KBAB och Hyresgästföreningen om 2016 års hyror inleddes i november förra året. KBAB:s yrkande var då en hyreshöjning på 1,5 % med hänvisning till att kunna täcka kostnadsökningar för 2016 på 2,4 % samt med hänvisning till bruksvärdesprincipen, som innebär att likvärdiga lägenheter ska ha samma hyra. Efter flera möten med Hyresgästföreningen strandade förhandlingarna i februari efter KBAB:s slutbud på 0,7 %. Ärendet hamnade därmed hos Hyresmarknadskommittén, vars uppgift är att medla i hyressättningsfrågor. Hyresmarknadskommittén gav sitt utslag nu i slutet av april och parterna kunde därmed tillslut komma överens om en hyreshöjning på 0,5 % från 1 mars, alltså 0,42 % på årsbasis för 2016.

Har du frågor?

Undrar du över något kring de nya hyresnivåerna? Då kan du kontakta Bo Sundin, 054-540 74 55, eller Marie Falk Wallin, 054-540 74 62, för att få veta mer. Gäller det studenthyror ber vi dig mejla till bobutiken@kbab.se.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post