Sök

Första spadtaget för Lanternan

2013-10-25 Under fredagen satte Karlstads Bostads AB och NCC spaden i marken vid Ruds centrum. Det är i kvarteret Lysen 1 som KBAB kommer att uppföra punkthuset Lanternan med 44 lägenheter fördelat på åtta våningsplan.

BAB_2227
Byggnationen igång. KBAB:s vice ordförande Östen Högman, NCC:s Per-Anders Johansson och KBAB:s ordförande Thomas Ohlsson hjälptes åt att bereda plats för husgrunden.

– Vi borde skrika "äntligen", för det har varit en lång resa fram till att vi står här, konstaterade KBAB:s styrelsordförande Thomas Ohlsson. 

Men nu är det alltså dags att börja bygga. Det handlar om två- och trerumslägenheter i storlekar mellan 54–66,5 kvadratmeter. Hyrorna beräknas hamna på cirka 6 400 kr/månad för en tvårumslägenhet och cirka 7 050 kr/månad för en trerumslägenhet. El och vatten tillkommer. 

Första koncepthuset

Byggstarten är den första i Sverige när det gäller hus som uppförs enligt SABO:s koncept ”Kombohus plus”. För att få ner byggpriserna har SABO, som är de allmännyttiga bostadsföretagens bransch- och intresseorganisation, låtit upphandla en hustyp som kan byggas i stora volymer.

Över 90 allmännyttiga kommunala bostadsbolag har hittills anmält intresse för att bygga 5 000 lägenheter enligt konceptet.

– Det är ett standardhus som kan byggas runt om i hela landet. Det ger rimliga kostnader men också en bra boendekvalitet. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det också helt godtagbart, säger KBAB:s vd Mats Enmark.

Samla poäng från 4 november

Den som är intresserad av att bo i en av lägenheterna kan börja samla poäng för husgruppen i KBAB:s marknadssystem från och med måndagen den 4 november 2013. Lägenheterna beräknas sedan kunna börja hyras ut under februari/mars 2014, med inflyttning runt årsskiftet 2014/15.

Den totala byggkostnaden är 56,5 miljoner kronor.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post