Sök

Första sågtaget för Vännerhem

2014-01-24 Under torsdagen togs det första sågtaget för Vännerhem på Campus. När bygget står klart kommer det finnas tre hus med totalt 44 lägenheter, fyra övernattningslägenheter samt affärs- och föreningslokaler. Tanken med Vännerhem är just att två vänner ska kunna dela på en lägenhet med ett eget rum och var sitt kontrakt.

Till sommaren kommer det nya huset Vännerhem stå klart på Campus för universitetsstudenter i Karlstad och under torsdagen samlades många ansikten för det första sågtaget. Vännerhem kommer ge bostad åt 88 studenter och det hela går ut på att två studenter delar lägenhet där de har gemensamt kök och badrum med var sitt rum. Bredband, el och vatten ingår i hyran och månadshyran för tio månader kommer ligga på 3 900 kr per person. Uthyrningen av lägenheterna kommer starta under mars 2014 och inflyttning kommer ske lagom till terminsstart hösten 2014.

– Det här är en glädjens dag, vi är stolta att få ta det första sågtaget här idag, säger Mats Enmark, vd på KBAB.

vännerhem1
Mats Enmark, vd på KBAB, och David Öberg, marknadschef på Moelven Byggmodul AB, var två av dem som invigningstalade vid det första sågtaget.

Husen kommer byggas i färdiga moduler av Moelven Byggmodul AB och går loss på cirka 60 miljoner kronor. Byggnaderna är också de första husen i Karlstad med trästomme i fem våningar. Av det färdiga resultatet kommer det bli bostäder på 52 m² med ett ordentligt kök med spis, kyl/frys, mikrovågsugn och matplats. Det kommer också finnas tvättmaskin i varje lägenhet. Vännerhem är byggt för studenter och är tänkt att vara en så flexibel bostad som möjligt.

– Det har förts en dialog med de studenter som bor här för att kunna tillgodose deras behov och vi hoppas det här kommer bli en uppskattad form, säger Mats.

Det första sågtaget genomfördes av Elin Karlsson, ordförande i studentföreningen Karlekon, och Johnny Johansson, ordförande i Karlstad Studentkår, då de sågade igenom en bräda tillsammans för att inviga bygget.

Klimatsmart bygge

Sträckan mellan beslut och handling har varit kort och nu drar bygget igång på allvar. Att använda just trä i byggstommen är ett mer klimatsmart sätt att bygga på och Moelven Byggmodul AB är väldigt glada över att få samarbeta med KBAB i byggnationen av fastigheterna.   

– Jättetack att vi fick vara med i det här. Det har varit en lärande process med KBAB att få bygga med dem, säger David Öberg, marknadschef på Moelven Byggmodul AB.

vännerhem4
David Öberg på Moelven var glad över att få vara med och bygga de nya husen.

Video från sågtaget

Nedan kan du se ett litet videoklipp från händelsen.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post