Sök

Centerpartiets kulturpolitiske talesperson besökte Orrholmsgaraget

2013-09-20 I samband med Centerpartiets riksstämma i Karlstad nyligen, uppmärksammades konst- och kultursatsningen i Orrholmsgaraget. Per Lodenius, ledamot av riksdagens kulturutskott och Centerpartiets kulturpolitiske talesperson gjorde ett studiebesök i garaget och imponerades stort:
– Jag har hört mycket om kulturen i Orrholmsgaraget men inte förstått vidden av den. Fantastiskt!

Kultursatsningen i Orrholmsgaraget har rönt stor uppmärksamhet. Inte bara lokalt utan även på nationell nivå. I början av 2000-talet invigdes den första installationen med klassisk musik som spelades dygnet runt. Alla dagar. 
– Ett försök att minska klotter och skadegörelse och skapa ett trivsammare rum, berättar Torbjörn Eriksson i Garagegruppen.
Och satsningen fick den förväntade effekten: skadegörelsen minskade drastiskt. Sedan dess har fler installationer och konstverk tillkommit. Till Orrholmsgaraget hittar också såväl kyrkan som politiken. Ekumeniska vandringsgudstjänster och framtidsvisioner levererade av flera partiledare har ytterligare satt Orrholmsgaraget på kartan över besöksmål i Karlstad. I samband med Centerpartiets riksstämma i Karlstad i mitten av september, besöktes garaget av Per Lodenius, ledamot av riksdagens kulturutskott. Med Torbjörn Eriksson som ciceron guidades Lodenius i sällskap av partikollegan tillika kretsordföranden för Centerpartiet i Huddinge – och dessutom med rötter i Värmland – Bengt Nylander. Och det var ett imponerat följe som vandrade i det nästan 25 000 (!) kvadratmeter stora offentliga rummet. 
– Satsningen i Orrholmsgaraget visar tydligt hur viktig kulturen är och att den görs tillgänglig för så många som möjligt. Kulturen fyller också en viktig funktion ur ett socioekonomiskt perspektiv, påminde Per Lodenius.

Följet passerade bland annat konstverket "Orriginellt", som invigdes i juni av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, ett virrvarr med utrangerade hänvisnings- och trafikskyltar som bildar en stor och spännande mosaik. På "Walk of fame" studerades handavtryck av kända Karlstadsbor. Men den kanske mest fascinerande installationen är den som inte syns: en halvmeter under Babordsbordsgatan ligger en tidskapsel nedgrävd med en mängd föremål som speglar nutiden, bland annat musik av Sven-Ingvars, ett bankkonto (!) och två flaskor Skogsstjärna. Berättelser om vår tid i form av brev till framtiden samt en hel del annat.
– Kapseln får inte öppnas förrän år 2208, berättar Torbjörn Eriksson.
Och det är här, på plattan som täcker tidskapseln, som några av landets partiledare hållit tal på temat "Om 200 år". Partiledarkretsen, som delvis förnyats, kommer att erbjudas en ny möjlighet till att tala om sina framtidsvisioner inför nästa val.
– Räkna med att Centerpartiet skickar sin partiledare när det är valår! lovade Per Lodenius.

Konstsatsningen i Orrholmsgaraget är inte ett projekt, betonar Torbjörn Eriksson.
– Ett "projekt" har ett slutdatum. Vår målsättning är att fortsätta överraska och utveckla med nya konstverk och installationer så länge intresset finns, säger Torbjörn Eriksson. Det är också roligt att konstatera, fortsätter Torbjörn, att det som gjorts i Orrholmsgaraget har inspirerat och legat till grund för kultursatsningar i andra bostadsområden och pekar på det pågående projektet Berättelser på Hemvägen i stadsdelen Våxnäs i Karlstad.
Per Lodenius tar med sig intrycken från vandringen i Orrholmsgaraget hem till Stockholm och parlamentet.
– Jag gillar tanken på utsmyckningen som ett förhållningssätt. Om jag bodde här, skulle jag känna mig mycket stolt!

Text: Michael Österman.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post