Sök

Artscape - gatukonstfestival besöker KBAB

2017-07-14 I sommar kommer skandinaviens största gatukonstfestival Artscape till Värmland och i Karlstad har tre av KBAB:s områden äran att få ta del av projektet. Fasadmålningar kommer att uppföras på Kronoparken, Våxnäs och Orrholmen. Arbetet kommer att pågå i fyra veckor, mellan den 24 juli och 18 augusti, och på Kronoparken och Våxnäs kommer även workshops att hållas där allmänheten får vara med och utsmycka en vägg.

Karlstad har i konkurrens med andra kommuner i Sverige lyckats engagera Tor och David – en projektledarduo från Malmö med lång erfarenhet av urban konst. Deras ideella konstevenemang Artscape verkar för att göra konst tillgänglig för alla i det offentliga rummet. Festivalen, som är skandinaviens största gatukonstfestival, har tidigare ägt rum i både Malmö och Göteborg och har rönt stor framgång. Erfarna konstnärer från hela världen medverkar och workshops hålls där allmänheten kan vara med och skapa konst.

Orrholmen

Pantonio, en konstnär från Portugal, är först ut och han målar den höga fasaden på Styrbordsgatan 2 på Orrholmen. Pantonio har en unik stil av våg- och strömformade figurer och mönster, ofta med fåglar, fiskar och andra varelser i flytande form.

pantonio_fb
Pantonio

Våxnäs

På Våxnäs är det Karlstads egen Henric Thåg som kommer att måla på fasaden på Hemvägen 16, mellan 12 och 18 augusti. Henrics konst kännetecknas av grafiska målningar av människor, vardagliga ting och varelser – med en twist. Bostadsområdet Hemvägen/Plintgatan fyller dessutom 50 år och de lika gamla konstverken på fasaderna har i år blivit restaurerade. På Hemvägen 16 fanns ett konstverk som på grund av sitt alltför dåliga skick har plockats bort och det är just den väggen Henric kommer att utsmycka. Söndagen den 23 juli mellan klockan 10.00 och 15.00 bjuds allmänheten in till workshop på Parkleken Karmen för att vara med och skapa konstverket som ska växa fram där. Workshopen är gratis och riktar sig till alla åldrar, inga förkunskaper krävs.

thag_fb
Henric Thåg

Kronoparken

Mellan 12 och 18 augusti kommer kommer den colombianska konstnären och kreatören Ledania att uppföra sin muralmålning på den höga fasaden på Fagottgatan 70. Hennes konstverk kännetecknas av färgglada och komplexa motiv, inspirerade av magi och mytologi. Söndagen den 13 augusti mellan klockan 10.00 och 15.00 hålls dessutom en workshop där alla är välkomna att vara med och måla på väggen intill Ledanias verk, mellan Studenternas hus och Kronbadet. Workshopen är gratis och riktar sig till alla åldrar, inga förkunskaper krävs.

ledania_fb
Ledania

Artscape Värmland 2017 genomförs med ekonomiskt stöd från kommunen, Region Värmland och PostkodLotteriets Kulturstiftelse. Om du vill veta mer om Artscape kan du läsa om projektet på artscape.se samt på Karlstads kommuns webbplats karlstad.se. Du kan också kontakta KBAB Kultur om du har några frågor och då kan du vända dig till Sofhie Wenström 054-540 74 65, Maria Rydberg 054-540 76 17 eller maila till kultur@kbab.se.

 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post