Sök

Så söker du

Som bostadssökande hos KBAB samlar du poäng för att konkurrera med andra sökande om lediga lägenheter. Här hittar du mer information om hur du gör för att börja samla poäng hos KBAB.

letardustudSteg 1: Registrera dig som ny kund

Börja med att registrera dig som kund. Det gör du enkelt direkt på vår webbplats. Du kan också kontakta Bobutiken för att få hjälp. 

Registrera dig som ny kund >>

Kontakta Bobutiken >>

Steg 2: Skapa en sökprofil

För att börja samla poäng gör du två lägesval som visar var du helst vill bo. Detta gör du direkt efter att du har registrerat dig som kund. Du kan välja område, stadsdel och husgrupp. Ju närmare du specificerar dig, desto fler poäng samlar du.

Så här fungerar poängsamlandet >>

Steg 3: Gör intresseanmälningar 

När du har skapat din sökprofil får du ett mejl varje gång vi lägger ut en matchande lägenhet. Du kan också gå in på webben för att se alla lediga lägenheter. Du anmäler själv intresse för lägenheter du skulle vilja ha genom att logga in på mina sidor, ta fram lägenheten du är intresserad av och klicka på knappen "Gör en intresseanmälan". Kom ihåg att fylla i fältet motivering.

Det är poängen från lägesvalet som ger dig mest poäng i förhållande till lägenheten du söker som visas. Du kan göra två lägesval i din sökprofil. Poängen som visas när du gör din intresseanmälan har räknats fram till datumet för anmälningsstopp. 

Exempel: Om du har ställt in dina lägesval på område, stadsdel och husgrupp i väster och centralt kommer du att få höga poäng när du söker en lägenhet på exempelvis Gruvlyckan och Herrhagen men låga poäng på en lägenhet på exempelvis Kronoparken och Rud som ligger i öster. Det är därför viktigt att du noggrant tänker igenom dina val i sökprofilen. 

Om du har KBAB-poäng har dessa lagts till i poängen som visas när du gör en intresseanmälan. Du kan läsa mer om KBAB-poäng nedan. 

Alla lediga lägenheter visas på hemsidan i fem dagar, med undantag för så kallade fyndlägenheter som ligger ute till 24.00 samma dag de publiceras.

Här hittar du lediga lägenheter >>

Det här är en fyndlägenhet >>

Läs mer om KBAB-poäng >>

Steg 4: Erbjudande från oss

De 10 personer som har högst poäng när anmälningstiden går ut får erbjudande om visning av lägenheten. 40 procent av platserna är alltid reserverade för sökande som inte bor hos KBAB. När du får ett erbjudande har du en viss tid på dig att titta på lägenheten och bestämma dig för om du är fortsatt intresserad eller inte. Du meddelar ditt besked via mina sidor.

Förbered gärna intyg för att styrka din betalningsförmåga, t.ex. ett anställningsavtal eller beslut om ersättning. 

Steg 5: Utvärdering

Av de personer som är fortsatt intresserade gör vi en utvärdering. I utvärderingen saknar poängen betydelse. Istället räknar vi fram en värdesumma baserat på tre olika delar som du kan läsa mer om via länken nedan. Den som får den högsta värdesumman och uppfyller grundkraven i vår uthyrningspolicy får erbjudande om att skriva kontrakt.

Så här gör vi utvärderingen på normal lägenhet >>

Så här gör vi utvärderingen på fyndlägenhet >>

Viktigt!

För att hålla ditt konto aktiverat måste du logga in på mina sidor minst en gång var fjärde månad, annars försvinner dina poäng. Tänk också på att dina poäng reduceras efter tre års samlande. Läs mer om detta på sidan om boendeprofilpoäng.

När du söker lägenhet är det viktigt att du regelbundet läser din e-post, eftersom en stor del av kommunikationen sker den vägen. Glöm inte att kontrollera skräppostmappen och att ditt e-postkonto inte är fullt. Gå gärna in på mina sidor och titta till dina aktuella intresseanmälningar ifall e-postmeddelandet av någon anledning inte skulle komma fram.

Det är också viktigt att du håller dina personuppgifter på mina sidor uppdaterade, eftersom det är de uppgifterna vi använder oss av när vi hyr ut lägenheter. Du ansvarar själv för att adress, telefonnummer, e-postadress och så vidare stämmer.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post